lördag 25 juni 2011

Juhannuspäivä Midsommardagen

Aamuaurinko houkutteli ulos ensimmäiseksi aamulla. Oli hiljaista, tyyntä, vain linnut laulelivat, nekin rauhallisesti.
Vain yksinäinen vesilintu uiskentelemassa. Tunnelma on tosiaan väsyneen rauhaisa. Eilen illalla näillä rannoilla ympäri lahtea grillattiin, laulettiin, naurettiin, soitettiin dunkadunkaa ja poltettiin kokkoa. Meidän tarjontamme oli tuo viimeksi mainittu, kylläkin pieni  sellainen.
Eikä muotokaan vastannut perinteistä, mutta lämpöä se antoi pitkälle aamuyöhön saakka. Täällä kokkoja poltetaan vappuna eikä juhannuksena. Juhannuksena nostetaan pystyyn juhannussalko, koristeltu ja sen ympärille keskittyy yhteinen juhannuksen juhliminen.
http://www.visitaland.com/se/gora/sommar/midsommar/midsommarstangen

Ylläolevasta linkistä saat lisätietoa juhannussalosta, sen tekemisestä, historiasta jne. (linkki on vain ruotsiksi)

Tuli kiehtoo aina lapsia. Kokkojen ja muiden tulien polttaminen on heistä hauskaa.
Illalla nautittiin päivällinen, johon kuului sillejä ja maustesavustettua makrillia, pihvit (lasten suosikit) lisukkeineen. Illan kohokohta oli kuitenkin maultaan taivaallinen juustokakku tuoreine mansikoineen ja kahvin keralla nautittuna. Sen valmisti miniä hetkessä ennen päivällisen laittoa. Aivan ihanaa!

Tänään siis olin juhannustunnelmaa aistimassa rantakävelyllä. Rannasta käännyin kävelemään metsään, josta bongasin muutamia villeinä kasvavia kasveja, mutta niistä toisen kerran. Palasin sitten pihaan, josta ensin sain kuvaan nämä kaksi mäntyä. Ne ovat siinä silmän ilona kiemuraisine oksineen, vaikkakin aina myrskyjen käydessä pelkään, että niiden juuret antavat periksi. Mutta toisaalta, juuret ovat syvällä varmaan.
Mäntyjen juurella

paahteisella paikalla aloittelevat aloittelevat mäkitupakat kukintaansa, onpa siellä joukossa lupiinejakin.
Terassin edessä kasvaa sormustinkukkia , niitä on
viinimarjapensaisen edessä oikein paahteisella paikalla. Tämän paikan ne ovat itse valinneet ja näyttävät viihtyvän siinä.
Aikaa on kulunut postauksen laatimisessa (tuon linkin takia, en tahtonut saada sitä ensin onnistumaan, mutta viimein sain sen tuohon muotoon), joten on  lähdettävä muihin tehtäviin. Tällä aikaa on taivaalle ilmestynyt sateennäköisiä pilviä. Niinköhän vielä kuuro tulee..
Hyvää juhannuksen jatkoa kaikille.

Igår, på midsommaraftonen, hördes glada skratt, sång och dunkadunka kring den här viken. Här  har man inte någon midsommarbrasa allmänt, men vi gjorde upp en liten en enligt vår tradition.
Kvällens absoluta höjdpunkt innan dess var ändå ostkakan, som svärdottern lagade för middagen. Till middagen avnjöts annars olika sorters sill, sedan makrill och barnens favoritmat var biffar.
I morse rådde det lung runt viken, bara fåglarna kvittrade litet lojt de också, annars var det tyst.
Jag vandrade genom skogen och tog bilder på några växter, som jag visar senare.
Vid huset står ett par tallar. Kring tallarna växer det kungsljus och lupiner.
Trevlig fortsättning på midsommaren för alla.

3 kommentarer:

 1. Rannan kauneus ja tuo tyyni vedenpinta ovat hyvin kaunis. Muistan miltä tuommoinen hetki tuntui.
  Sormustinkukkia komeina vaan tuo kakku oikein himottaa. Juustokakut ovat ihania. Mukavaa pyhien jatkoa sinulle.

  SvaraRadera
 2. Juhlavaa Juhannuspäivää!

  SvaraRadera
 3. Sirkkis ja Tarina!
  Juustokakku oli taivaallisen hyvää! Olen lisännyt nyt suomenkielisen linkin luettavaksi siitä juhannussalosta. Juhlavaa ja mukavaa juhannuksen jatkoa teille!

  SvaraRadera