måndag 6 juni 2011

Helteitä odotellessa Värmeböljan kommer

Uusi viikko, uudet kujeet. Ainakin hellettä on luvassa. Eilen oli lämmintä jo, tänäänkin on oikein lämmintä, 22 astetta minun mittarissani, mutta huomisesta pitäisi oikean helleaallon siepata meidät syleilyynsä. Silloin on aikaa istua sisällä tai terassilla käsitöitä tehden tai lueskellen tai muutakin harrastaen, sillä ulkotyöt saapi unohtaa sellaisella kuumuudella. Mutta ei se mitään,  lämmintähän tässä on odoteltu ja auringonpaistetta koko pitkä talvi. Saa nähdä, uskaltaako sitä hypätä veteen jopa vielä.
Eilen oli myös rauhallista eloa. Päivällä oleskelin ulkona, siistin kukkapenkkien reunoja ruohonleikkuun jälkeen. Hioin viikatteen ja tein sillä moottoroidun trimmerin hommat. Ei tullut
äänihaittoja eikä kulunut bensiini. Tässäpä nämä eniten tarvitsemani työkalut ovatkin, lapio, istutuslapio, oksasakset, lannoitesäkki, sahaviila ja viikate. Istuin hienolla puupölkyllä, joka saa hoitaa nyt tuolin virkaa.
Viilasin sahanterän seuraavaa käyttöä varten. Pitää kaataa muutama puu kunhan inspiraatio iskee, pätkiä ja halkoa ja pinota polttopuukasaan. Olen kaikki vanhat kassat jo työstänyt valmiiksi polttopuiksi kevään mittaan, kun vielä oli viileämpää. Saa nähdä, kuinka terä puree!
Olen kertonut joskus aikaisemmin multakasassa odottavista tuijista. En ole vieläkään keksinyt niille isutuspaikkaa. Mutta mielessäni välähti idea, että voisin niitä istuttaa ruukkuihin, jotta saavat paremmat kasvuolosuhteet. Niistähän ne on helppo istuttaa sitten.
Ensimmäisnä pienemmät taimet. Isommat odottavat edelleen...
Aika näyttää, kuinka ne viihtyvät ruukuissaan.
Det var varmt igår, litet varmare idag tror jag och ännu varmare skall det bli! Igår satt jag iskuggan av en blommande rönn och fixade mina arbetsredskap. Jag alltså servade lien, slipade med slipsten, filade kedjan på motorsågen för kommande behov. Måste snart fälla några träd och hugga dem till brännved.
Men igår putsade jag rabattkanter med lien. Har tidigare planterat tuijaplantor i kruka. De har hittills i snart tre år fått stå i en jordhög och bida sin tid. Har själv drivit upp dem från frön.

2 kommentarer:

  1. Minulla ei tässä nykyisessä kodissani ole maata joten kaikki kasvini on ruukuissa. Tuija oli kaksi vuotta ruukussa ja talvehti hyvin. Sitten juuristo tuli liianisoksi ja kuoli. Nyt on ruukuissa japanin marjakuusi ja rohtokataja. Saa nähdä kauan kestävät. Nyt nautimme kesästä terassin varjossa käsityön kera.

    SvaraRadera
  2. Kiva kun kerroit tuijastasi! Olenkin jo itsekseni ihmetellyt, kuinka saan ruukut talvehtimaan, jos en saa istutettua tuijia maahan vielä. Mutta siis on mahdollista, että ne talvehtivat ruukuissa! Nyt on aika nauttia kesästä todella! Samat elkeet minulla, varjoon ja mielellään käsityö kädessä - tai sudoku tai ristisanatehtävä!

    SvaraRadera