torsdag 11 augusti 2011

Huumoria

Löysin tämän kirjan hyllystä sattumalta. Olin sitä joskus etsinytkin, mutta silloin se ei käteen osunut. Takakannessa kirjan kirjoittajakuvittaja Sampo Kontunen kirjoittaa, että tämä Naurun pyörtehis Eteläpohjalainen murrekirja on murresanontojen sarjassa viides kirja.Hän on kirjoittanut kirjaa Suomen Kultturirahaston Etelä-Pohjanmaan rahastolta saamansa apurahan turvin ja kerännyt sanontoja maakunnan ihmisiltä. Hän on itse myös piirtänyt humoristiset kuvat kirjaan erittäin onnistuneesti ja ansiokkaasti. Kuvat tuovat huumorin esille hienolla tavalla.

Kirjan sanonnat ovat eteläpohjalaisen maalaiselämän tuottamia huumorilaukauksia. Useat koskevat liiallista viinan juontia, tai sitten isännän ja emännän välisiä suhteita, isännän tai emännän ja palkollisten välisiä sanontoja tai vanhempien lapsilleen osoittamia ojennuksia. Tässä  kimara eteläpohjalaisia sanontoja kuvineen.
                                                 Emäntä tuumailee isännän touhuja.
Emännän kiireitä.
Isä  tyttärestään.
Naapurikateutta tai -sopua.
Viinasta on vaikea päästä eroon.
Vähän pohojalaista ylpeyttäkin.

Kirja on Tammikaaren julkaisema. Siinä on 136 sivua täynnä huumoria! Suositellaan syksyn lähestyessä! Klikatkaa kuvat suuremmiksi, niin teksti näkyy selvemmin!

6 kommentarer:

 1. Täällä me jotka olemme Ilkka-lehteä lukeneet on tuo Sampo ja sen kuvat ja kirjat tuttuja. Minullakin on niitä ja samoin postikortteja hänen kuvituksistaan.

  SvaraRadera
 2. Sirkkis,
  Teillä in sitten sellainen kotipaikkaetu siellä. Tämä oli minulle aivan tuntematon kirjoittaja entuudestaan mutta nytpä sitten tiedän. Hän on julkaissut monia kirjoja ja nähtävästi piirtää ja ehkä pakinoikin Ilkassa?

  SvaraRadera
 3. Kyllä ja hänen postikorttinsa ovat tosi suosittuja. Täällä saa ostaa T-paitoja hänen piirroksin.

  SvaraRadera
 4. Ymmärrän hyvin, että piirrokset ovat suosittuja, niihin minäkin ihastuin ja tietenkin nuo eteläpohojalaaset sanonnat ovat omaa luokkaansa!

  SvaraRadera
 5. Eihän tuosta voi muuta sanoa kuin ihana!
  Viihtyisää päivää!

  SvaraRadera
 6. Ei siihen muuta voi sanoa. Mukavaa päivänjatkoa!

  SvaraRadera