onsdag 24 augusti 2011

Kyllä se syksyä on... Nog är det höst i luften

vaikka kesäinen ilma jatkuu, varjossa 20,7 astetta lämmintä, auringossa oli kolmisenkymmentä.  Pilvipoutaa tai kirkasta auringonpaistetta vuorotellen eikä tuulta lähes ollenkaan, aivan kuin olisi ukkosenilma tulossa. Nähtäväksi jää minkä tekee.
Ulkona jatkuvat siistimis- ja siirtelemistyöt. Lisäksi polttopuitten kärräämistä. Yksi kärryllinen päivässä olen asettanut itselleni päämääräksi. Siis vähintään. Siirrän niitä metsästä tuohon valmiitten pinojen viereen halkomista varten. Käy se kuntoilusta  sekin. Lisäksi sihtailen puiden latvoihin nähdäkseni, mikä vielä pitäisi kaataa vai pitäisikö. Eilen kyllä kaadoin yhden kuusen varastovajan vierestä. Tänään kärräsin viimeiset oksat pois. Miksiköhän aina paistaa kuuma aurinko, kun pitäisi tehdä jotain? Odotan syksyn viileita ilmoja, että muurahaisetkin pysyisivät pesässään eivätkä hyökkäisi kimppuuni heti, kun jotain yritän tehdä. Yhtäkkiä niitä kuhisee ympärilläni mustanaan, kun rupean takapihalla jotain tekemään. Mitä enemmän niitä tallautuu, sitä enemmän niitä ilmestyy paikalle.
Kyllä muuten onkin jo syksyistä tunnelmaa, pihlajanmarjat loistavat punaisina, kultapallot luovat syksyisen keltaista tunnelmaa. Ruusut kuihtuvat yksi toisensa jälkeen, kaikki nuput eivät ehkä ehdi edes avautumaan. Tomaatit paisuvat ja valmistuvat kasvihuoneessa. Ulkonakin tomaatit ovat kasvaneet hyvin ja jos lämmintä riittää, ne saattavat ehtiä vielä punertumaankin.
Nämä ovat kasvaneet ulkona.

...fast det ännu råder sommarvärme, 20,7 grader i skuggan. I solen var det runt trettio grader i dag.  Än skiner solen, än är det halvmolnigt, nästan ingen vind alls, som om det vore åska i luften. Återstår att se om det blir åska eller inte.
Har forslat ved i skottkärran till klyvningstället vid vedstaplarna. När vädret blir kyligare, skall jag ta och klyva dem. Nu är det inget roligt jobb att göra för miljoners myrors skull, som inspekterar nyfiket vad som händer. Och ju mer man råkar trampa på dem, desto fler blir de.
Tomaterna mognar en efter en i växthuset. Några åt gången får man skörda nästan dagligen. Ute planterade jag också några tomatplantor och de har verkligen åstadkommit nästan bättre skörd per planta än de i växthuset. Få se om de hinner mogna innan höstkylan.

2 kommentarer:

 1. Syksyn sadonkorjuu on aina ihanaa ja joka vuosi pitää keksiä jokin uusi säilyke. Tässä minun yksi lemppari, kokeile jos vähänkin viehätyt. Koska kaikki tomaatit eivät kerkiä niin niitä kannattaa säilöä.
  Niin sanotut raaat tomaatit, kuutioi.
  Puolet vähemmän sipulia silputtuna.
  Punaista ja keltaista paprikaa puolet tomaattien määrästä silputtuna.
  Porkkana raastetta 1/3 osa kokonaisuudesta.
  Kaada padanpohjalle Oliiviöljyä reilusti ja aloitaa kuullottamaan hitaasti kaikkia yhdessä . Kun nestettä irtoaa anna hautua välillä sekoittaen. Mausta mustallapippurilla, vähän suolaa ja muutama kynsi valkosipulia. Kun kaikki on hautunut ihanaksi mössäksi lisää lopuksi valkoviinietikkaa, sokeria ja vettä jos on tönkkö paksua.Ei saa olla litkuista mutta hyvin öljyistä. Kuumiin säilykepurkkeihin ja säilöön. Minulla on aina pieniä purkkeja joita otan käyttöön.Sopii keittojen, kastikkeiden, patojen ja sellaisenaan lisäkkeeksi ja maustuvaksi maunantajaksi. Resepti on Italialaisen ystävättäreni bravuuri ja myös minun, ehkä sinunki.

  SvaraRadera
 2. Kiitos ystäväni, ihanan oloisesta reseptistäsi! Kokeilen sitä varmasti! Pitää katsoa, että kotona on kaikkea mitä tarvitaan, kunhan korjaan tomaatit talteen.

  SvaraRadera