söndag 7 augusti 2011

Syyskesän tunnelmia Sensommarens stämningar

Luonnossa kesän äänet ovat hiljentyneet. Vain tikan koputusta voi kuulua joskus. Ja kurjen huhuilua rantamaastosta. Aamukastetta on runsaasti. Aurinkoisina päivinä se kuivuu aamupäivän kuluessa.
Ilma on edelleen lämmin, suorastaan helteinen,  ja välillä sataa, joten kasvuolosuhteet ovat mitä parhaimmat. Eilen jyrähteli ukkonen vaan ei tullut kohdalle. Se toi mukanaan sadepilven kuitenkin, joten maa on märkää hetken.
Jaloruusut aloittelevat kukintaansa. Aloittelevat siksi, että ne ovat hiukan nuutuneet kilpaillessaan rikkaruohojen ja muiden kasvien kanssa elintilasta, voimat ovat vähissä. Tämä ruusu on muistaakseni jokin Clare.... En ole löytänyt siitä enää mitään dokumenttia kotoa.
Olen siirtänyt ruusuja (niitä jotka eivät näytä kukkivan lainkaan tänä kesänä) omaan penkkiinsä aurinkoiselle paikalle, joten ensi kesänä toivon saatavan paremman kukinnan. Siinä niitä on parempi hoitaa, pitää rikkaruohot kurissa ja kastella.
Parhaillaan kukassa on myös Schneewitchen, lumivalkoinen, tuoksuva ruusu:

Siirsin tämän lumikin viime kesänä tähän paikkaan, jossa se tuntuukin viihtyvän. Lisään multaa sille syksymmällä.
Edessä pensashanhikit kukkivat, takana kultapallot.

Har ägnat mig åt rosorna i trädgården på sistone. Har grävt en alldeles ny rabatt åt rosorna, där jag hoppas att de trivs och jag har bättre koll på dem  och kan rensa och vattna bättre. På övre bilden syns en Clare-ros (kanske), sedan Schneewitchen och på den nedersta bilden blommar ölandstoken med guldbollarna i bakgrunden.

4 kommentarer:

 1. Ihana ruusu ja sen väri on suloisen herkkä. Valkoiset tuoksuvat ruusut ovat varmasti ihania. Nykyisin kun mikään ei tuoksu ruusuissa enään. Jalostus on vienyt tuoksut.

  SvaraRadera
 2. Sirkkis,
  Olet aivan oikeassa siinä, että jalostuksessa ruusuista on tuoksu hävinnyt matkan varrella. Siksi etsinkin etupäässä tuoksuvia ruusuja, niitäkin vielä on. Onhan nämä jalostetut ruusut todella kauniita katsella, kuten tämäkin kellertävä. Jännittävää nähdä, ehtiikö se saamaan toisenkin kukkanupun kukkaan ennen pakkasten tuloa... Niin tuntuu syksy olevan lähellä.

  SvaraRadera
 3. Vielä on hyvässä kasvussa moni kukkiva. Sade tosin voimallaan välillä raastaa pitkiä kukanvarsia.
  Niin ne kurjet. Nehän huutavat aamuaikaisesta ikkunan takana. Liekö sammakko mennyt väärään kurkkuun.

  SvaraRadera
 4. Sadetta on tullut, ukkosen voimalla. Niin kauan kun on lämmintä, on toivoa kasvien puolesta. Kurjet syövät sammakoita ja kertovat toisilleen, koska olisi aika lähteä pitemmälle lennolle...

  SvaraRadera