söndag 31 juli 2011

Puutarhaterveiset Trädgårdshälsningar

Kesäkiireitten keskeltä pieni kuvapostaus puutarhasta, jossa kevätkukkijat ovat vaihtuneet kesäkukkijoihin ja nyt myös syksyn kukkijoihin.
Agapanthus, sinisarja, on vaihteeksi kasvihuoneessa kypsyvien tomaattien ja paprikoiden vieressä. Siirsin sen sinne mahdollisten rankkasateiden tieltä. Pitääkin päästää se taas ulkoilmaan. Vaikka onhan kasvihuoneen ovi selkosen selällään, samoin kattoluukut auringossa. Agapanthus on pikkuhiljaa aloittanut hitaan kuihtumisen, varmaan olisi parempi pitää se ulkona kukinnan pidentämiseksikin.
Agapanthus, Afrikas lilja, kärleksliljan, ståt i växthuset undan för åskregnen. Skall flyttas ut igen. Den har utvecklat två blommor i sommar, för vilka jag har varit jätteglad. Fick vänta på dem i så där fyra fem år.

Kultapiiskut ovat syksyn kukkijoita, jotka jo osittain ovat ruvenneet kukkimaan.
Guldriset har också börjat blomma. Den blommar till sen höst.
Taka-alalla kukkivat edelleenkin uskolliset, ihastuttavat tarhakurjenpolvet.
I bakgrunden blommar ännu troget vackra trädgårdsgeranium.


Kultapallojen varret ovat venyneet parimetrisiksi ja nekin aloittelevat kukintaansa. Täydessä kukassa ne ovat varsinainen valopilkku muuten syksyisessä puutarhassa
Guldbollarna har vuxit till sig ordentligt, de är nog två meter långa. De börjar blomma så småningom och sprider ljus omkring sig med sin klargula färg  till sent på hösten
.
Kultapallojen kanssa tilasta kilpailevat lähes yhtä mittavat ukonhatut. Kolmantena kilpailijana ovat ritarinkannukset, joiden kukinta on jo ohi.
Med guldbollarna tävlar om utrymmet de nästan lika långa stormhattarna, som har öppnat sina blå blommor.

Metsän katveessa kasvaa tammentaimi, jonka viereen perustin viimekesänä kukkapenkin harjaneilikoille. Tammia on tässä paikassa neljä-viisi sopivasti pitkässä rivissä noin kymmenen metrin .välein, joten joskus tässä kasvaa oikea komea tammirivistö.
I skogens skydd växer den här ekplantan. I somras lagade jag en blomrabatt bredvid den och där vaxer nu borstnejlikor av olika färger och modeller.

Metsässä kasvaa näitä, en tiedä nimeä. Yritän suojella ja säästää niitä, että ne leviäisivät entisestään. Jos kenellä on tietoa nimestä, niin kiitollisuudella vastaanotetaan...
Den här vildväxande blomman vet jag inte namnet på, kanske någon vet och vill dela med sig..
Nurmikko on leikattu pyhäkuntoon. Nyt voi heittäytyä pihatuoliin lepäämään ja
Gräset är klippt till helgen. Nu är det bara att kasta sig i en trädgårdstol och

katselemaan tyytyväisenä kättensä töitä tuija-ruukkujen rivistön lomasta. Kukkien värit eivät ollenkaan siirry kameran linssin kautta kuviin, näyttäisi. Nyt on sitten kesästä nauttimisen vuoro. Vaikka minä kyllä nautin suuresti myös tehdessäni. Kun vauhtiin pääsen, en millään tahtoisi lopettaa ennen kuin sitten on pakko, kun kroppa sanoo, että nyt olisi tauon paikka. Yleensä noin parin tunnin intensiivisen työrupeaman jälkeen. Pienen tauon jälkeen ovat sitten voimat palanneet ja työ voi jatkua.
Piti tulla vain pieni postaus, mutta tästä tulikin tosi pitkä.

--njuta av att allt är gjort för stunden. Jag märker, att färgerna inte syns så bra på bilderna. Det är skönt att sitta, titta och njuta. Fast jag njuter av själva arbetet också och ofta fortsätter ´med det så länge, att kroppen säger stopp. Det blir naturligt ca två timmars arbetspass och litet vila emellan.

8 kommentarer:

 1. Voi on siisti ja kaunis pihapiirisi. Ihanasti ovat syksyn kukkijat aloittaneet kukintoaan. Minun ruukussa kasvattama miniruusu on aloittanut jo kolmannen kukinta kierroksen

  SvaraRadera
 2. Kiva, kun voi kasvattaa ruukussa ruusuja! Talvehtiiko ruususi ulkona ruukussaan?

  SvaraRadera
 3. Kauniisti syyskukkijasi kukkivat.Minun penkissäni nykyisin kaikki sanoo, plääh,niin on helteistä ja kuivaa ollut.Koivut penkin reunustoilla komeilee.
  Kyllä kait meilläkin tulevaisuudessa kukkijoita, kunhan uudistetaan olosuhteita.
  Toivotaan ihania syksystäviä säitä
  1

  SvaraRadera
 4. Kuivaa on tosiaan ollut, mutta niin ihana kesä kaikin puolin. Kastella on saanut ruukkuja, muut kasvit ovat saaneet vain joskus harvoin lisäkastelua. Teillä kukkii tulevaisuudessa upeasti, kunhan saatte kaiken tehtyä. Nyt syksyä kohti onkin mukava myllertää maata ja istuttaa kasveja uusiin paikkoihin. Toiv. saadaan niitä ihania kuulaita syksypäiviä ilman isompia sateita.

  SvaraRadera
 5. Kylläpäs tulikin nostalginen olo kukkakimarastasi.
  Mummuni ukonhatut olivat kakaran silmissä mielenkiintoisia, kun pörriäinen meni ukonhatunkukkaan kyläilemään maukkaalle medelle.
  Juu-u ja mummun varoituksen sanat ...
  se on myrkyllinen, siihen ei kosketa.
  Kultapallo sekä -piiskut kukkivat koulujen alkamisen aikaan.
  Niin se vaan on, jotta vuodenaika on vaihtumassa.
  Virkistäviä pisaroita puutarhaan ja upeata kukintaa!

  SvaraRadera
 6. Kiitos, Tarina! Olen keräillyt (vanhoja) perennoja, jotka kukoistavat vuodesta toiseen ilman suurempaa vaivannäköä. Niitä on kasvatettu kauan puutarhoissa ja ne pärjäävät hyvin Suomen talvenkin yli. Kyllähän niistä saa nostalgisen olon. Aivan oikeassa oli mummusi ukonhatun suhteen. Selvästi ollaan menossa jo syksyä kohti. Mutta ei se mitään, puutarhassa riittää tekemistä silti ja ihailemista.

  SvaraRadera
 7. Kauniita perennoja, suuria ja näyttäviä alueita.

  SvaraRadera
 8. Kiitos. TeSa! Perennat ovat kaiken puutarhapuuhan perusta ja kulmakivi mielestäni.

  SvaraRadera