torsdag 7 juli 2011

Suruviesti Sorgebud

Suruviesti suurhiihtäjä Mika Myllylän kuolemasta hiljensi  koko Suomen, pohjoismaat, koko hiihtomaailman. Tämä iloiselta, rehdiltä, sanavalmiilta (kolmella kielellä) vaikuttava urheilija oli kuollut aivan liian nuorena. Hänet löydettiin kotoaan kuolleena. Tuntematta asioita lähemmin, edes kaikkea lehdissä kirjoitettua, voin vain miettiä itse mielessäni, minkälainen murhenäytelmä Myllylälle  Lahdessa norjalaisten toimesta paljastunut huumeskandaali oli. Tuntuu siltä, että Myllylä lähes ainoana tunnusti syyllisyytensä rehellisesti ja joutui kantamaan skandaalin  seuraukset yksin.
Minulla on sellainen tunne, että hänet  jätettiin hiihtopiireissä yksin.Häntä haluttiin rangaista tunnustuksesta näin. Edelleen minulla on sellainen vaikutelma, että oikeudenkäynnissä kaikki salasivat ja kielsivät tienneensä, vaikka kaiken järjen nimessä, useimpien on täytynyt tietää. Jos johto ei todellakaan tiennyt, heidän kohdallaan ei  johtamisesta voi puhuakaan. Miten on mahdollista, että  lääkärit, valmentajat, huoltajat eivät olisi tienneet?
Tämä on yksi suomalaisen urheilun inhottavimpia lukuja. Jo se, että aineita käytettiin, on inhottavaa.  Kaikista inhottavinta on kuitenin, että johto ei seissyt  urheilijoiden rinnalla vaan kielsi tienneensä mitään. Kukaan ei tiennyt mitään, kukaan ei muistanut mitään, kaikki oli niin puhtoista että! Ja Myllylä oli tunnustanut!  Hän joutui maksamaan kalliin hinnan tästä. Kaikkein kalleimman. Jos "hiihtoviranomaiset" jotain hänen hyväkseen olivat yrittäneet tehdä myöhemmin, se ei riittänyt. Myllylä jätettiin yksin. Eikä hän  kestänyt. Inhimillisesti katsoen Myllylällä olisi ollut vielä paljon annettavanaan ja pitkä elämä edessään. Toisin kävi. Suomalainen  itsekkyys vei voiton.
Toinen yksin jätetty urheilija (näin taka-alalta katsottuna) on Matti Nykänen. Kilpailu-uran jälkeen hänen edesottamuksilleen on vain naureskeltu eikä häntä ole ohjattu apua saamaan.
Luulisi, että urheiluväellä olisi jonkinlainen edes moraalinen vastuu suojateistaan myös aktiiviuran jälkeen. Ensin urheilijoista otetaan kaikki irti, heidät trimmataan äärimmilleen,  kultaa ja kunniaa pitää saada ja ne otetaan vastaan, heitä lähetetään kilpailuihin ympäri maailmaa ja paistatellaan heidän suosionsa loisteessa niin kauan kuin menestystä riittä. Kun tulee epäonnistumista ja  vastoinkäymisiä, ei heistä enää välitetä. Varmaan vain todetaan, että ikävä juttu.
Surullista.

Sorgebudet om skidåkare Mika Myllyläs död fick hela Finland, ja hela Norden och skidentusiaster i hela världen att stanna upp en stund. Den här idrottaren som en gång i tiden verkade så  glad, uppriktig, målmedveten, som klarade sig på tre språk, hade hittats död hemma hos sig. Han dog alldeles för ung, bara 41 år gammal. Skandalen i Lahtis tog hårt på honom. Speciellt när det var han ensam som erkände att han använt olovliga ämnen. Han blev lämnad ensam tror jag. Han kanske ansågs som förrädare i sammanhanget. Idrottsledningen, läkare, tränare, alla de visste ingenting om någonting, kom det fram senare i rättegången. Inte andra idrottare heller. Man kan undra hur det var möjligt?
Jag har en känsla av att alla visste, men ville komma undan. Om inte annat så fanns det en tyst överenskommelse, tror jag.
Hur som helst. Sorgligt.
Ett annat sorgligt kapitel inom idrotten är backhopparlegenden Matti Nykänen, som efter sin aktiva idrottstid har hamnat från en skandal till en annan. Man tänker i banor som att finns det inget ansvar inom idrottsfolket för idrottarnas fortsatta väl och ve efter det att de lämnat idrotten? Man tycker att det finns åtminstone ett moraliskt ansvar mot idrottare, som har nått så långt och gjort så mycket, offrat så mycket för landets framgångar i idrotten.

2 kommentarer:

  1. Tuo doping skandaali on koko urheilun mustaa historia. Minä uskon, että koko johtoporras valehtelee. Nyt ensi kerran näkivät mitä merkitsee kun herrat korskuu ja unohdetaan se tärkein eli urheilija. Myllälä oli tarvinnut ne urheilukaverit tuekseen. Kaikki pettivät hänet ja minusta kuolema olkoon henkinen rangaistus jokaiselle joka hylkäsi Myllylän.

    SvaraRadera
  2. Näin on. Kts huomenna Aamutv.

    SvaraRadera