söndag 9 oktober 2011

Matkakertomus syksyillan pimetessä.

Aion ikävystyttää lukijoita pienellä matkamuistelolla näin iltojen pimetessä ja ilmojen viiletessä. Siis te, jotka ette pidä turistikertomuksista, voitte jättää lukematta.
Rantaloma Malediiveilla maistuisi nyt varmaan kelle tahansa! Meille matka sinne oli koko perheen elämysmatka. Ajatelkaa, kuinka ihanaa on astua koneeseen syksyisen pimeässä,  sateisessa ja tuulisessa Helsingissä ja lähteä lentämään päämääränä aurinko ja lämpö, n. 30 astetta vuorokauden ympäri niin ilmassa kuin vedessä. Mikään Euroopan maa ei ollut  yhtä houkutteleva, etelä-Euroopassahan voi sataa lunta siinä missä täälläkin eikä välttämättä täällä sadakaan, vaikka siellä sataisi. Sitä paitsi Euroopan turistikohteet lienevät aika kansoitettuja ja paljon painoa annetaan iltaelämälle. Malediiveilla olisi rauhallisempaa, saisimme astua bungalowistamme suoraan "omalle" hiekkarannalle Intian valtameren rannalla. Eikä mitään vaaroja olisi uhkaamassa luonnossakaan, ei käärmeitä, ei myrkyllisiä hyönteisiä, erikoisesti sinne matkaavalle ei tarvitse rokotuksia. Sopii sitäpaitsi myös pikkulapsille.  Ja siis taatusti lämmintä. Matka tosin on jokseenkin pitkä, 12 tuntia lentokoneessa, kaksi välilaskua, ensimmäinen Istanbulissa, Turkissa,  Bosporin salmen rannalla neljän tunnin lennon jälkeen yli itäisen Euroopan. Kun olimme Bukarestin, Romanian pääkaupungin yllä, alkoi jo hämärtää ja sieltä loisti kaupungin valot ylös avaruuteen (10 km:n korkeuteen), toinen Dubaissa, sheikkien maassa, myös neljän tunnin lennon jälkeen Istanbulista. Jokainen lento kesti noin neljä tuntia, pysähdykset muutaman tunnin mittaisia. Jo Istanbulissa koneen seisoessa tunsi, että olemme lämpimämmillä leveysasteilla. Istanbul kylpi iltavalaistuksessa koneemme sinne laskeutuessa.
Oli pimeä yö, kun nousimme taas taivaalle kohti Dubaita. Ararat-vuori jäi vasemmalle puolelle, lennettiin Irakin ja Bagdadin yli ja Arabian niemimaan pohjoista rantaa seuraten Persian lahden eteläkärkeen. Matkalla saimme eskorttikoneita myös ajoittain.
Dubaihin tultaessa aamu sarasti jo, aurinko  valaisi jo maisemaa ja aamu-unisina astuimme ulos koneesta odottamassa olleiden sotilasrivistöjen ohi. Palmut reunustivat katuja, ilma oli lämmin. Dubain lentoasemalla tullin virkailijat löysivät laukustani matkaradion ja epäilivät, josko se olisi pommi. Uskoivat sitten, että vain radiohan se on.
Lentoaseman ravintolassa ja myymälöissä vietettyjen aamutuntien aikana saimme katslla peilikirkkaita marmorilattioita, värikkäästi sisustettuja myymälöitä, hohtavan valkoisissa kaavuissaan aamupalaa nauttivia arabiliikemiehiä, nauttia elämäni parasta sitruunamehua. Aamupäivällä lento jatkui Malea, Malediivien pääkaupunkia ja ainoaa lentokenttää kohti.
Ensin allamme näkyi vain valkoista hiekkaa, kun lensimme niemimaan saappaankärjen yli, sitten kun pääsimme  Arabian meren ja Tyynen valtameren ylle, pelkkää sinistä vettä ja sinistä taivasta. Pilvistä heijastuvista varjoista näki, missä meren pinta oli. Kun lähestyimme Malediiveja, kapteeni kertoi, että olemme 10 000 km:n päässä kotimaastamme, laskeudumme kohta ja toivotti mukavaa lomaa. Tällaiselta  näytti matkamme kohde koneesta nähtynä. Ja tuntui kuin olisimme saunaan astuneet, kun poistuimme koneesta. Niin oli lämmintä ja huikaisevan kirkasta.
Malediivit ovat pieniä saaria Intian valtameressä. Saarten korkein kohta on metrin verran meren  yläpuolella. Siis jo veden pinta nousisi, heidän saarensa katoaisivat. Tältä varalta siellä väestön evakuointisuunnitelmia. Olimme menossa Kuredu-nimiselle saarelle, jonne matka veneellä Malesta kesti vielä kolme-neljä tuntia. Nykyään taidetaan matkustajat viedä saarille lentokoneilla.


Kuredu lentokoneesta nähtynä. Siihen aikaan saaren keskusta oli lähes asumaton, rannoilla oli bungalovit turisteille. Meille oli varattuna kaksi bungalovia, koska meitä oli niin monta, viisi henkilöä.
Kuredun saari (kuva netistä)Lomailua Kuredulla: uintia, snorklailua, kalastusta, istumista rantahotellin terassilla merelle katsellen, Happy Our tarjosi kahvia ja muita virvokkeita auringonottoon kyllästyneille. Alkoholia ei saarella esiinny, koska ollaan muslimimaassa.
Kuredulla on kuulemma golfkenttäkin nykyään.Kuvat netistä kaikki.
Malediivit
Tämän kuvan täytyy olla Malesta, joka on siis maan ainoa kaupunki ja pääkaupunki.
Lentävät koirat riippuivat päivisin puiden oksilla pää alaspäin nukkumassa. Öisin ne lentelivät. Olivat isoja lepakoita.
Erikoisuus: vessa ulkona tähtitaivas kattona. Istuimen  kohdalla oli kyllä kattoa.
Ruokasali ilman seiniä.
Kuvat olen ottanut netistä. Itsellä on vain tavallisia valokuvia, ei ollut vielä digikameroita tähän aikaan. Lisätietoja voi lukea alussa olevasta Malediivit-linkistä.
Tämä kahden viikon oleskelu tropiikin rannalla oli aivan ihana ja sitä on kiva muistella, mutta tuskin enää viitsisin lähteä. Viikko olisi riittänyt aivan mainiosti, mutta toisaalta niin pitkä matka, täytyihän  nauttia lämmöstä mahdollisimman pitkään perillä. Ja saisi tästäkin  vielä monta tarinaa. Saattaa olla, että palaan asiaan vielä joskus.

2 kommentarer:

  1. Teillä oli mieleenpainuva loma.
    Unohtumatonta syyssunnuntaita!

    SvaraRadera
  2. Tarina,
    Kiitos, niin oli. On kiva muistella jälkeenpäin lämpöä ja valoa ja kaikkea, mitä sai nähdä silloin. Kiitos, sitä samaa toivotan sinulle! Täällä ainakin aurinko paistaa tällä hetkellä, se tekee sunnuntaista hienon.

    SvaraRadera