torsdag 12 augusti 2010

Tiilitehtaan sauna


Historiaa on lähempänäkin kuin Kastelholmissa. Juuri tämän kotirantamme partaalla on viime vuosisadan alussa toiminut paikallinen tiilitehdas. Siihen aikaan, kun tiilet tehtiin vielä käsityönä. Ehkä tässä lähellä on ollut sopivaa savea, jota tiileihin tarvittiin. Tehdas on kauan sitten lakannut olemasta, mutta tämä pieni entinen sauna on kuulemma tuotu sieltä tähän paikkaan aikojen saatossa. Tässäkin se on toiminut saunana 1970-1980-luvulle saakka. Silloin tällä alueella toimi turistikylä, muutama vuokrattava kesämökki, ulkovessa ja tämä sauna. Noihin aikoihin vaatimukset eivät olleet suuret. Turistit eivät vaatineet sähköhelloja, sähkökiukaita, ei juoksevaa vettä, ei suihkuja. Oli vain ranta, sauna, johon vesi kannettiin varmaan rannasta, puukiuas.
Tästä ovesta mentiin sisään ja ulos. Vuokranantaja oli, jos piti hyvää huolta vuokralaisistaan, varannut heidän käyttöönsä polttopuita.

joilla vuokralaisturistit saivat lämmittää saunan pesän ja myös mökkinsä.

Saunan ikkunasta avautuu näkymä rantaan, jonne sitten juostiin uimaan saunasta, kun haluttiin vilvoitella.
Ehkä siitä vielä kerran sukeutuu taas oikea sauna. 
Nyt se toimii ylimääräisen tavaran varastona. On puhuttu sen hajottamisesta, mutta mielestäni se on paikkansa tässä hyvin ansainnut.

2 kommentarer:

  1. Rauhoittavia, nostalgisia kuvia sinulla :-)
    Kiitos vierailusta, minäkin tulen kylään vastedes..

    SvaraRadera
  2. Kiitos kommentistasi ja vierailusta! Ja poikkeahan toistekin visiitille, minäkin käyn teillä aina silloin tällöin.

    SvaraRadera