tisdag 10 augusti 2010

Kokeiluja kasvihuoneessa

Kokeilen mielelläni erilaisia vaihtoehtoja myös puutarhanhoidossa. Keväällä ostin kaksi kukassa olevaa tomaatin tainta, noin 40-senttisiä sekä yhden kurkun taimen. Sitten rupesi tuntumaan, että voisihan kasvihuoneeseen enemmänkin mahtua. Ja kylvin vanhoista siemenvarastoista lisää tomaatteja, joskus huhtikuun lopulla. Ajattelin, ettei se ota jos ei annakaan. Pussissahan lukee, että kylvää pitäisi viimeistään maaliskuulla. Siemenet itivät hyvin, mutta en edes viitsinyt koulia niitä, kun oli niin myöhäinen ajankohta. Toukokuu oli kolea, joten kauan taimet joutuivat odottamaan sisällä kasvihuoneeseen istuttamista.
Olen lukenut muistakin blogeista, että tomaatteja on, mutta ei ole vielä punaista yhtään. Sama täällä. tilanne on nyt sellainen, että ostotaimissa on raakileita jonkinverran, kukkia myös.
Mutta itse kasvattamissani on myös, ehkä vähän pienempiä vielä kuin nämä ostotaimen raakileet, mutta hyvin ne ovat kiinni ottaneet ostotaimien etumatkan.

Tämä on itsekasvatetun taimen tomaatti.

Niin kuin nämäkin.
Taimet ovat kasvaneet todella hyvin. Jos olisi ollut lämpimämpi varhaiskevät, olisivat päässeet kasvihuoneeseen aikaisemmin ja kasvaneet vieläkin paremmin!
Mitä tästä opimme! Sen, että tomaatteja on turha kylvää liian aikaisin, ne kyllä ehtivät myöhemminkin kylvettynä eivätkä turhaan kasva liian pitkiksi ja honteloiksi ikkunalla.
Minusta juuri nämä ostotaimet eivät olleet mitenkään ensiluokkaisia. Kurkkukaan ei oikein ole jaksanut kasvaa, vain pari kurkkua olen saanut. Vikaa saattaa olla kyllä hoidossakin. Kastelussa olisi ollut toivomisen varaa, samoin lannoituksessa.
Istutin niin tomaatit kuin kurkutkin suoraan maahan. Sekin voi olla, että maa oli kylmää vielä myöhään keväälläkin. Ehkä olisi parempi viljellä astioissa tai rakentaa kunnon kohopenkki kasvihuoneeseen. Onkohan kokemuksia kenelläkään?
Panen vielä mukaan kuvan toisesta samettikukkalajikkeesta kuin edellisissä postauksissa.

Tämäkin on erittäin kaunis, ehkä vielä värikkäämpikin kuin edellä näyttämäni. Näitä ei tullut kylvettyä niin paljoa kuin sitä toista. Ensi vuonna enemmän.

Ja vielä krassi, joka levittää rönsyjään portaitten varjossa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar