tisdag 15 mars 2011

Vieraita

On aina yhtä sykähdyttävä tämä näky, kun yhtäkkiä silmien eteen ilmestyy muutama metsäneläin, varovasti tarkkaillen, kuulostellen, katsellen ja haistellen. Aamulla aikaisin ne olivat menossa polkuansa tästä oikealta vasemmalle. Nyt muutaman tunnin jälkeen ne olivat palailemassa takaisin jälkiään pitkin. Niillä on poljettu polku lumessa tässä kohtaa. Näen ne edessäni olevasta ikkunasta. Kuvatkin otin tietysti ikkunan läpi.
Niitä oli kolme, kulkivat yksi kerrallaan aukean poikki. Hankala kulkea, kun hanki on kovaa yön pakkasen jäljiltä (-8,9 aamulla), askelten äänetkin kuuluvat hyvin hiljaisuudessa. Pysähtyivät aina välillä ja katsoivat talolle päin, josko olisi rauhallista vai vaara uhkaamassa.
Nyt on lähes tyyntä, aurinko helottaa kirkkaasti pilvettömältä taivaalta. Mittari on kiipeämässä lämpöisen puolelle.
On aika ryhtyä toimiin. Hakea sänkyvaatteet sisälle terassin kaiteelta, jossa ne ovat olleet aamuseitsemästä tuulettumassa. Ja sitten alkaa (ehkä) tuhkan poistaminen kaakeliuunista ja pitäisi myös puhdistaa pesän lasiset luukut talven noesta. Eilen oli niin lämmintä, etten polttanut tulia missään. Tänä aamuna kyllä sitten keittiön hellassa. Pitäisi viedä mattojakin ulos, imuroida, pestä ikkunoita...
Mielenkiinnon vievät kyllä muut asiat, kuten siementen itämisen seuraaminen. Lobeliat, petuniat, orvokit, tomaatit, mustasilmäsusannat ovat nousseet pintaan. Kylvin lisäksi eilen lisää tomaatin siemeniä, eri laatuja, jotka olin muutama vuosi sitten tilannut Hyötykasviyhdistyksestä. Parempi kylvää ne kuin antaa vanheta lisää pusseissaan. Aikanaan varmaan tulee postauksia niiden edistymisestä.
Kävin  aamulenkilläkin hakemassa happea ja valoa.
Lumet sulavat hissukseen paikalleen. Vallit vaipuvat alaspäin, tie sulaa keskeltä. Pihassakin jo pienoinen sulapaikka. Kevät on tulossa.
Oravilla kulkee kulkupaikka tuossa metsäkauriitten polulla myös. Näen sieltä aina silloin tällöin pörröhännän kiiruhtavan auekan yli joko lintulaudalle päin tai sieltä takaisin.
Linnut ovat myös vilkastuneet lämmön ja valon lisääntyessä. Lintujen ääniä kuulee aina vain enemmän näin kauniina päivinä.
Jopahan saa höpinät riittää tältä kerralta. Hyvää päivänjatkoa kaikille jotka näitä rivejä sattuvat lukemaan!

6 kommentarer:

 1. Minun lastentarhan taimet kasvavat ja vihertyvät.
  Taidan olla kotvan päästä pulassa niiden kanssa mihin ne laitan ennen suvea.
  Meillä on ollut tänään hävyttömän kylmä vinkka.
  Piti toppatakin alle laittaa villatakki ja siltikin tuntui hyiseltä.
  Namu unia!

  SvaraRadera
 2. Sama ongelma tulee olemaan täälläkin, tilaa ikkunoiden lähellä tarvitaan! Koillistuuli on kylmää! Kiitos, oli lähes namuset unet. Hyvää keskiviikkoa sinulle!

  SvaraRadera
 3. Mahdottoman hyviä siivousilmoja on ollut meillä viime päivinä, pyykkiäkin voi jo taas kuivattaa ulkosalla, tulee raikkaita.
  Minä en lakkaa ihmettelemästä noita kauriita, täällä päin kun ei nää muuta kuin ihan niitä tavallisia oravia ja kesällä siilejä. Linnut kyllä sirkuttavat jo suorastaan korviahuumaavasti.
  Tänä keväänä en ole laittanut itämään siementäkään, laitan sitten suoraan kasvilavaan salaatit, tillit ja persiljat, niin ja ruusupapua vähän jokapaikkaan. Siitä se peukalo taas vihertyy. Keväisiä puuhapäiviä sinne.

  SvaraRadera
 4. Kiitos, Markka, toivotuksistasi! Toivotaan tosiaan, että kevät rupeaisi lämpenemään ja pääsisimme pian ulkohommiin! Olet ollut viisas kun et ole siemeniä pistänyt itämään. Mihin niiden kaikkien kanssa joutuukaan vielä, kun vähän vielä tästä kasvavat! Kauriit ovat sellainen mukava lisä, tulevat pihaan (keväällä syövät tulppaanit puutarhoista) ihasteltavaksi, vaikka arkojahan ne ovat.

  SvaraRadera
 5. Ihania ,meilläkin täällä on valkohäntäpeuroja, ne vaan harmikseni ikkään ole niitä päässyt näkemään.
  Monet ei niistä just tykkää, kun popsiivat kaikkea :)
  Mutta leppoisaa kevään odotusta ♥

  SvaraRadera
 6. Kauniita katsella, mutta popsivat mielellään esim tulppaaneja ja muita. Odotellaan kevättä!

  SvaraRadera