lördag 19 mars 2011

Lauantaipuuhia

Aamu oli luminen ja harmaa. Yöllä oli satanut paksun kerroksen valkoista lunta. Ei tunnu kevään lämpö vielä läheiseltä! Vaikka kuinka yritin eilen sitä houkutella!
Aloin tarkastella kirjahyllyjäni. Ne kaipaisivat niin pölynimuria kuin järjestelijääkin. Muuton jäljiltä ne ovat vielä sekaisin. Osan olen kirjoista vienyt varastoon. Sellaisia sarjoja, joita en viitsi enää lukea missään tapauksessa.
Pöytä hyllyjen edessä hankaloittaa kirjoihin käsiksi pääsemistä. Havaitsin kuitenkin, että kirjailijat ovat sekaisin hyllyissä, samojen kirjoittajien kirjoja siellä täällä eri paikoissa. Kunhan saan muut paikat kuntoon, aion hankkia pari hyllyä lisää ja järjestää kaikki paikoilleen. Havaitsin toisenkin asian, nimittäin, että muutamista kirjoista minulla on kaksi kappaletta jostakin syystä. Aion panna toisen kappaleen kirpparin puolelle tarjolle.

Esim. Dostojevskin Rikos ja rangaistus on hyllyssäni kahtena kappaleena. Vasemmalla  TWainin vieressä on yhtenä kappaleena oleva  1961 Porvoossa WSOY:n julkaisema J.A.Hollon käännös. Sen olen hankkinut 1963 kirjallisuuden lukemista ja tenttejä varten. Olen nim. lukenut yliopistossa arvosanan yleisessä kirjallisuudessakin.  Kiiltäväkantiset kaksi nidettä on julkaistu Helsingissä 1990 Suuren Kirjakerhon toimesta Painokaari Oy:ssä. Tämä painos on Juhani Konkan kääntämä. Ajattelin laittaa nämä niteet Kirppariini, kunhan keksin niille sopivan hinnan. Hyllyyn jää sitten vielä Dostojevskin Idiootti.
Myös näitä Gabriel Carcia Márquezin kirjoja Kuulutetun kuoleman kronikka oli kaksi, toinen menee Kirppariin. Nämä vuoden 1982 nobelistin kirjat ovat myös hyväkuntoisia, niinkuin tuo Dostojevskikin, Matti Brotheruksen suomentamat, painettu Juvalla WSOY, 1981.


Tästäkin Jean M: Untinen-Auelin sarjasta löytyi yksi osa kaksiosaisena, nim. Luolakarhun klaani, WSOY Juva 1984. Tämä onkin sarjan ensimmäinen kirja, ilm. 1980 englanniksi Amerikoissa. Seuraavan Hevosten laakso 1982 ja aivan suunnattoman suosion maailmalla saanut sarja sai jatkoa 1985, kun Mammutin metsästäjät ilmestyivät. Sitä minulla ei valitettavasti olekaan, huomaan. Viimeisenä ilmestyi Tasangon vaeltajat 1990, joka on hyllyssäni. Tämä oli aikoinaan valtava menestystarina ja itsekin ahmin kirjoja aivan lumoutuneena. Kirjailija on kolmannen polven suomalainen, vanhemmat lähteneet Amerikkaan Pohjanmaalta.
Luolakarhun klaani menee Kirppariin, kunhan ehdin.
Tällä erää löytyi myös tamä kirja kahtena kappaleena. Ett rikare liv on Ålandsbankenin 100-vuotisjuhlakseen julkaisema (PQR-Kultur) kirja, jossa kuusi eri kirjoittajaa kertoo muistojaan liittyen pankkitoimeen ja säästämiseen ja elämään entisen ajan saaristossa (esim. Leo Löthman, Leena lehtolainen).

Näissä kirjahyllyissä kirjat ovat monessa rivissä ja kerroksessa, takana olevat eivät näy lainkaan.

Sieltä löytyi mm. Väinö Linnan kírjat, Tuntematon sotilas ja Sotaromaani. Sotaromaani on alkuperäis- ja muuttamaton painos Tuntemattomasta. Täällä Pohjan tähden alla on myös toisena versiona, kuvitettuna kappaleena, mutta en sitä nyt löytänyt.
Aikoinaan luin, ahmin, Alexander Soltshenitsynin teokset. Huomaan lukeneeni ne ruotsiksi lähes kaikki.

Näkyyhän siellä hyllyssä ainakin yksi Sven Delblanc ennestäänkin, Agnar!
Jos vielä jaksatte, kurkistamme minun huoneessani olevaan kirjahyllyyn, joka hyllynä on kulkenut kaikissa muutoissa mukana, vanha kunnon Askon hylly.

Täältä löytyy puutarhatietoa, maalaustietoa, ym mukavia kirjoja. Alahyllyt ovat lastenkirjojen hallussa.

8 kommentarer:

 1. Paljon on teilläkin kirjoja, minkin just ajattelin, pitäs järjestellä, mutta aina se vaan jää.
  Toinen hylly, melkein seinän peittävä on leffoja, videoita ja dvd leffoja.

  Mukavaa lauantaita :)

  SvaraRadera
 2. Onpas sulla paljon kirjoja. Kirjat ovat ihania. Voisin olla kiinnostunut tuosta Rikoksesta ja rangaistuksesta.

  SvaraRadera
 3. Seijastiina,
  Kirjoja on kerääntynyt jonkin verran, ne ovat kuin vanhoja ystäviä. Filmejä ei sitten niinkään ole. Myös mukavaa viikonloppua:)

  Niina,
  Ihania ne ovat, siksi niistä ei niin helposti luovukaan. Mutta jos olet kiinnostunut Dostojevskista, laitatko sähköpostia (profiilista löytyy) niin sovimme asiasta!

  SvaraRadera
 4. Niina,
  Kirjoitinpa höpsösti tuosta luopumisesta! Yleensä niistä on vaikea luopua, mutta ei nyt, kun jää yksi kpl vielä itselle!

  SvaraRadera
 5. Olen aina ollut sitä mieltä, jotta kirjoja ei voi olla liikaa.
  Mutta tuplat tietysti kannattaa hyödyntää eteenpäin.
  Namu unia!

  SvaraRadera
 6. Eihän niitä liikaa voi olla muuten! Nyt on kömmittävä namu-unille! Hyviä unia:)

  SvaraRadera
 7. Mistä näitä kirjoja oikein tulee :). Välillä on ihan pakko karsia ja laittaa kierrätykseen, sitten taas kirpparilta tarttuu mukaan uusia mutta ihan hyvä niin. Mies ei ymmärrä XD...

  SvaraRadera
 8. Markka
  Niitä vain tulee:) Meillä oli tämä yhteinen kiinnostuksen kohde, molemmat yhtä hurahtaneita kirjoihin ja lukemiseen. Ja kirppareihinkin. Pohjimmiltaan varmaan miehesikin ymmärtää:D)

  SvaraRadera