tisdag 22 mars 2011

Pieni lasinen kynttilänjälka

...ei ole mikä tahansa kynttilänjalka. Se voi kertoa tarinan siitä, minkälaista oli sotien jälkeisessä Suomessa lähteä ns. opintielle. Jos joku olisi kiinnostunut asiasta, voisin kertoa tässä tarinan lyhyesti.
Siihen aikaan käytiin kansakoulua, joka olikin lähes jokaisessa kylässä. Vaikka kouluja olikin nykykatsannon mukaan paljon, saattoi koulumatka venyä useiden kilometrien mittaiseksi, joka oli käveltävä aamuin illoin. Ei ollut koulukyytejä, ei ollut maanteitä eikä ollut tiheitä linja-autoreittejä. Näin lähti tämänkin kynttilän omistaja koulutielle aamuisin pimeässä, usein kannettavan lyhdyn valossa, loputtoman pitkältä tuntuvalle koulumatkalleen. Koulu alkoi yhdeksältä, matkaa oli seitsemän kilometriä yhteen suuntaan. Kesällä kävellen, talvella hiihtäen. Koulu aloitettiin silloinkin seitsemän vanhana, tai samana vuonna, kun täytti seitsemän vuotta.
Kun oli käyty neljä tai viisi luokkaa kansakoulua, voi mennä pyrkimään keskikouluun, jos halusi opiskella pitempään kuin kansakoulun läpi. Ja jos oli "lukupäätä". Tämän kynttiläjalan omistajallekin opettaja suositteli oppikouluun pyrkimistä , hän meni pyrkimään ja sattui pääsemään sinne uuteen kouluun. Hän oli silloin 11 vuotias. Tämä tiesi sitä, että oli muutettava pois kotoa kouluviikoksi. Uuteen kouluun oli kuljettava veneellä kesäisin, talvella jäitä pitkin. Se katsottiin liian rasittavaksi ja epävarmaksi kulkea joka päivä, joten asunto oli hankittava lähempää koulua, jossa sitten piti viettää kouluviikot. Siihen aikaan käytiin koulua lauantainakin. Kotiin pääsisi siis lauantai-iltapäivällä ja kouluun oli taas lähdettävä viimeistään maanantaiaamuna.
Asunto järjestyikin n. neljän kilometrin päässä koulusta pitäjän pappilasta. Pieni koululainen sai jakaa huoneen papin tyttären kanssa pappilan valtavan rakennuksen vintissä. Mutta ei haluttu velvoittaa pappilan sisäkköä valmistamaan ruokaa "ulkopuoliselle", joten koululainen sai itse huolehtia syömisistään, mikä tarkoitti sitä, että kotoa otettiin mukaan kerralla kaikki, mitä viikolla tarvittaisiin. Tuoretta maitoa hän sai noutaa pappilan vuokralaisen navetasta iltalypsyn aikaan pienellä maitokannullaan. Näin sitten elämä asettui uusiin uomiinsa. Vuosi kerrallaan kului. Ja kului viisi vuotta. Silloin tuli keskikoulu suoritettua. Koulun päättyessä tarjosi ruustinna kahvit koululaiselle ja hänen vanhemmilleen pappilan ruokasalissa.  Tuolloin hän antoi pieneksi muistoksi tämän lasisen kynttilänjalan koululaiselle, joka oli venähtänyt jo lähes aikuisen mittaan.
Opintie jatkui sitten taas kauempana. Oli pyrittävä lukioon, jota ei paikkakunnalla silloin vielä ollut. Lukiopaikkakunnaksi valikoitui lähin kaupunki, jonne oli noin sata kilometriä matkaa.
Mutta se onkin jo toinen tarina.

6 kommentarer:

  1. Niin se maailma muuttuu. Vanhoja aikoja on minusta oikein hyvä muistella silloin tällöin. Se antaa väähän perspektiiviä tämän päivän vaikeilta tuntuviin asioihin.

    SvaraRadera
  2. Maailma on muuttunut todellakin. Ehkä on hyvä nykypäivän ihmisille tietää, miten tämä nykyajan "helppous" on saavutettu. Terveiset "ipanoille"!

    SvaraRadera
  3. Ihana kynttilänjalka tarina!
    Mainiota päivää!

    SvaraRadera
  4. Kiitos, Tarina! Voisi melkein ajatella sen olevan ajalta "Kun isä lampun osti":) Mainiota päivää myös sinulle!

    SvaraRadera
  5. Kiva muistelo, tykkään kuunnella kun vanhat ihmiset puhuu vanhoista ajoista, ja siksi kiinnostuin myös tästä postauksesta, kiva, kiitos tarina tuokiosta.
    Kynttilänjalka on arvokas, myös tunnearvoa, hienoa ,että on säilynyt matkassa mukana.

    Minulta on kadonnut paljon tunnearvo esineitä joita harmittelen näin jo tämän ikäisenä, mutta minä en osannut nuorena välittää.

    Hienoa, ja iloista päivää sinulle Sirkka ♥

    SvaraRadera
  6. Esineillä on se oma tunnearvonsa, kun ne ovat matkassa kulkeneet jonkin aikaa. Esim. sisustaminen harrastuksena olisi minulle aika hankalaa, kun en haluaisi luopua mistään vanhasta enkä uudestakaan välittäisi! Muuten on mukava tietää vanhoista ajoista, minkälaista se elämä ennen on ollut ja kuinka erilaisia asioita ihmisiltä vaaditaan eri aikoina.

    SvaraRadera