måndag 30 juli 2012

Mäntykukkia Tallörter

Onneksi ukkosilmat ovat kiertäneet tämän paikkakunnan niin, että vain viime yönä kuului ukkosen jyrinää ja salamoita näkyi. Edellisyönä säästyimme kokonaan.
Lämmintä on ollut, todellisia heinäkuun helteitä aivan riittämiin minun makuuni.
Kuljin taas ulkona katselemassa ja nauttimasta kesäauringosta ja kesätuulesta.  Ja havaitsin nämä "kukkaset", jos niitä kukkasiksi voi sanoa. Ne ovat erikoisen näköisiä ja erikoisia myös siksi, että jonain vuonna niitä on, toisina taas ei ollenkaan. Tämä on toinen kesä, kun niitä näen. Onhan niitä silti saattanut olla ja todennäköisesti niitä on ollutkin, en vain ole sattunut paikalle silloin kun ne kukkivat.
Mäntykukka Monotropa hypopitys
on loiskasvi, jolla ei siis ole lehtivihreää ollenkaan joten se käyttää hyödykseen muita kasveja.
Tämä esiintymä on aika runsas, kymmeniä yksilöitä.
Dessa blommor heter på svenska: tallörter! De finns på min tomt, jag ser dem andra året nu under min tid här. De kommer inte upp varje sommar alls, bara när det är passligt för dem, varmt och fuktigt på sommaren . De parasiterar på gran- och tallrötter, likaså några svampar. De har inte egen klorofyll alls, därför utnyttjar de andras. De liknar små spöken i naturen, när man plötsligt ser dem någonstans.

10 kommentarer:

 1. Mun tulee mieleen jotenkin valkoinen parsa näistä mäntykukista! Eikä oo edes nälkä kun katselen kuviasi En ole luonnossa huomannut näitä kasveja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillariina,
   olet oikeassa siinä, että ne voivat muistuttaa parsaa.Harvoin niitä näkee luonnossa. Ensiksikin ne ovat aika huomaamattomia ulkonäöltään, piiloutuvat korkeampien ruohokasvien alle esim. Ja toiseksi, ne eivät puhkea esiin joka vuosi samassa paikassa, voi mennä vuosia välillä, että ne eivät kasva ollenkaan.

   Radera
 2. Todella uusi minulle en ollut edes kuullut sellaisesta. Vaan kuka sitä kaikkia 'Loisia ' tuntee ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sirkkis,
   Kukapa sitä kaikkia loisia tunteekaan! Tosi on, eihän niistä kaikista tiedä. Tämänkin ihan sattumalta huomasin. Oli aikomus ajaa ruohonleikkurilla, vaan aikomukseksi jäi nyt tänä kesänä siitä kohtaa.

   Radera
 3. Mäntykukka on ällöttävän kiehtova sieni.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tarina,
   Minusta se ei ole ollenkaan ällöttävä, kiehtova kyllä. Eikä sitä lueta kuuluvaksi sieniin vaan vikipedian mukaan nykyään kanervakukkiin! Eikö ole uskomatonta! se on jotain sienien ja kukkien väliltä. Loinen ilman omaa lehtivihreää. Hyvää viikon jatkoa sinulle!

   Radera
 4. En ole nähnyt enkä kuullut aikaisemmin. Iso kiitos kuvista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Susanna,
   Luonnossa on paljon ihmeellisyyksiä. Hyvä, jos jotain uutta tietoa voi välittää:)

   Radera
 5. Intressant! Minns inte att jag skulle ha lagt märke till tallörter... Ska googla lite!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbet,
   Hur skulle vi klara oss utan google nuförtiden:) Där får du säkert veta allt du vill veta. Ha en fin helg du också!

   Radera