söndag 15 juli 2012

Eilinen kierros puutarhassa

Sadekuurot jatkuvat. Välillä tulee kuin kaatamalla vettä, sitten taas taukoaa. Mutta lämmintä on, 16 astetta varjon puolella ja lähes tyyntä. Siis tasaisen harmaata. Siksi tässä onkin aikaa vähän bloggailla. Otin kuvia eilen ulkoa. Panen niitä tänne sadepäivän piristykseksi.

Harjaneilikoita kasvaa vähän joka puolella ja monen värisiä. Nämä ovat asettuneet kasvihuoneen ovenpieleen ulkopuolelle kurkistelemaan. Sisällä on ruukuissa mustasilmäsusannaa ja tomaatteja. Tomaateilla on ollut aika-ajoin kuumaa ja vähän vettä niin että raakileita on tullut harvakseen ja ovat vielä aika pieniä. Mutta kyllä ne siitä virkistyvät vielä. Istutin enimmän osan ruukkuihin enkä suoraan penkkeihin, päähänpisto, joka nyt oli vähän huonoon aikaan osunut.
Ja vaaleanpunainen linja jatkuu. Pionit olivat vielä nupulla lähtiessäni matkalle, nyt ne ovat täydessä kukassa ja niin raskaita, että varret eivät jaksa niitä kannatella. Sade vielä painaa niit älas. Pitänee tukea ne.
Orvokit kurkkivat penkistään. Sade tekee niille vain hyvää.
Maariankello leviää itse minne haluaa. No jaa, tämän ehkä olen siirtänyt tähän terassin rapunpieleen. Kuten takana kasvavan lipstikan ja kurkistelee sieltä tummempana tuijakin.
Mäkitupakka (ruots. kungsljus) leviää myös minne haluaa, vähän joka puolelle. Voimakas keltainen kukanväri ei näy kovin hyvin tässä kukassa. Lupiinit alkavat jo olla loppuvaiheessa tältä kesältä. Sen sijaan sormustinkukat (taustalla ´) vielä kukoistavat.
Sade on kaatanut malvan kukat maata kohti.
Toivotan tervetulleeksi kukkapenkkiini tämän luonnossa villinäkin kasvavan peurankellon, joka on availemassa sinisiä kukkiaan tässä. Sen edessä kasvaa syysasteria, joka kukkii sitten joskus syksyllä pakkasiin asti sinisin kukin. Ja lipstikkaa on tässäkin, se on saanut kasvaa leikkaamatta ja kukinnot ylettyvät jo kahden metrin korkeuteen.
 Eilen oli lämminta ja aurinkoista. Tässä hopeapajun katveessa kasvaa kuunlilja (vaal. siniset kukat) ja keltainen alpi rintarinnan. Taustalla syysasteria.
Köynnöshortensiakin on ehtinyt jo kukkimaan, lähes kuihtumaan.
Ja luonnossa kasvavia lehdokkeja.

Lehdokkeja (niiden nimeä en ensin muistanut, sain apua fb:ssa) kasvaa aika paljon tässä lähialueella. Yritän suojella niitä ruohonleikkuriltani, että ne saisivat rauhassa levitä ja kasvaa. Ne ovat kämmekkäkasveja, jotka kuuluvat taas Orchidaceae-ryhmään eli ovat orkidearyhmään kuuluvia kasveja. Aikaisemmin olen kertonut mm soikkokaksikko-kasvista, jota täällä kasvaa, samaan ryhmään kuuluvana ja jota pyrin pitämään koskemattomana..

4 kommentarer:

 1. Hurmaavaa kukkaloistoa sinulla ja ne tuovat sadepäivään pirteyttä sinulle.

  SvaraRadera
 2. Kiitos, Sirkkis!
  Toivottavasti sinäkin ja muut lukijat saatte hiukan piristystä sateen keskelle! Minulle kaikki kukkaan puhjenneet ovat joka vuosi uusia ihmeitä, vaikka ovat vanhoja tuttuja:)

  SvaraRadera
 3. Ihanaa, että vielä löytyy näitä harvinaisia kotimaisia kämmeköitä!

  SvaraRadera
 4. Tarina,
  Sanopa muuta, nyt katson niitten perään jotta pääsevät lisääntymään kaikessa rauhassa.

  SvaraRadera