tisdag 24 juli 2012

Heinäkuuta - Under julimånad

Herään aina aikaisin, vaikka menisin nukkumaan yhden, kahden aikaan, herään jo viimeistään seitsemältä. Tänä aamuna läksin kävelemään jo ennen kuutta. Oli pilvistä mutta lämmintä. Tietäni reunustavat tällaiset siniset kukat, kauniita mutta piikkisiä, ruohovartisia. En tiedä (vielä) niiden nimeä. Pitää ottaa selvää.
Kauniisti ne reunustavat maantietä.
Edelleen pilvistä mutta poutaa ja lämmintä.

Otin vähän pusikkoa pois tämän ympäriltä, että aurinko pääsee valaisemaan krasseja ja mäkimeiramia. Sementtirengas on halkeillut parista kohtaa, mutta toimii hyvin kukkapenkkinä. Hankala sitä on poiskaan rahdata.
Krasseja kukkii myös toisaalla.
Tänä kesänä ei ole tarvinnut paljon kastella.  Ja tarvittavan kasteluveden olen saanut vesirännistä katolta.
Tätä ei ole ruohonleikkuri eikä kulkeminen nujertanut.  En tiedä nimeä, mutta minusta näyttää kovasti piharatamon sukulaiselta. Kukka on sinertävän värinen. Kasvaa keskellä kylläkin hyvin vähän kuljettua polkua.
Päivä on ollut rauhallinen.  Siksi kai tämäkin pienokainen oli nukahtanut rapun alle kukkaruukun taakse.
Siellä se nukkui häiriintymättä pienestä liikkeestä ympärillään, hengitys jatkui tasaisena ja rauhallisena. Mutta kun auto starttasi muutaman metrin päässä se  heräsi ja siirtyi syvemmälle rapun alle. Ja sinne se siili jäi, nukahti varmaan uudestaan, kun tulin sisälle.
Näin myös peuranvasan hyppelehtivän pensaitten välissä.

Den blåa blomman växer längs vägen på en längre sträcka. Vet inte, vad den heter, men den är så vackert blå, stickig också.
Har utnyttjat en befintlig trasig  cementring  och sått krasse  där. Bättre använda den än frakta bort, den är tung. Tog bort några buskar runt om att ljuset bättre  släpps in.
Vad den här växten heter har jag ingen aning om! Den blommar vackert med blåskiftande blomma.
Bakom krukan, halvt under trappsteget, ligger en igelkott och sover lugnt. Den störs inte av att vi pratar med varandra och går men när bilen startas, då vaknar han och kryper längre in under trappan. Och där blev den kvar, när jag gick in.

8 kommentarer:

 1. så roligt att du också har en kotte:)

  Karin

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Det är roligt fast jag ser dem (åtminstone tre kottar har jag sett samtidigt) väldigt sällan. Ibland syns någon gå över vägen eller t o m gående på vägen (ingen trafik).

  SvaraRadera
 3. Voi sinulla siellä saaressasi on ihania ja outoja kasveja. Niiden ansiosta on pakko tutkia mitä mahtavat olla ja tietämys lisääntyy. Nuo siniset kukat ovat ihanan värisiä.Kerro nimi kun löydät sen.

  SvaraRadera
 4. Sirkkis,
  Nuo siniset kukat ovat ihanan sinisiä. Taitavat olla ohdakkeiden sukuja päätellen niiden kovuudesta ja piikkisyydestä. En ole vielä jaksanut ruveta tutkimaan. Tänään on hellepäivä täällä.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ei mitään kiirusta ja pidä kaunista kesäpäivää.

   Radera
  2. Tästä päivästä tulikin aivan liian kuuma ja aurinkoinen, piti vain oleskella sisällä.

   Radera
 5. Toivottavasti saat selville kasvien nimet.
  Voisiko laittaa kasvitieteelliseen sähköpostia kuvien kanssa, jos tunnistaisivat nämä kasvit?
  Meillä asui aikanaan siiliemo olohuoneesta puutarhaan portaikon alla eikä ollut edes kakaroiden ramppaamisesta rytkeellä moksiskaan. Ilmeiseti oppi askeleidemme äänet ja totesi noista ei ole harmia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tarina,
   Täytyy yrittää tehdä niin.
   Siilit ovat hauskoja seurattavia. Varmaan ne oppivat lähellä olevien ihmisten tavat ja äänet. Nämä ovat vain kovin itsekseen pysyviä, joskus vain niihin törmää. Kuten tuon kuvan oton jälkeen muutama päivä sitten "törmäsimme" toisiimme pihatiellä, molemmat perääntyivät ja siili kipaisi keittiön rapun alle.

   Radera