lördag 14 januari 2012

Talvea ja tosiasioita Vinter och kalla fakta

Kyllä se talvi taas vaan tuli. Eilen oli aurakin käynyt eka kerran. Huomasin sen vasta tänä aamuna. Myrsky on kohahdellut siihen malliin, että pienet hyrinät eivät huomiota kiinnitä. Lunta on paikoitellen kymmenen senttiä, toisin paikoin tuuli on vienyt kaiken mennessään. Pakkasta yksi, kaksi astetta, mutta tuntuu kylmemmältä kovan tuulen takia. Tänään on jo ilma kirkastunut, aurinkokin näyttäytynyt, mutta tuuli käy edelleen kovana. Hain lehden laatikosta päivällä ja tuuli oli työntää minut nurin.
Vielä torstaiaamuna näytti näin vetiseltä. Jäät ovat pysyneet, mutta peittyneet veden alle niin runsaan satamisen kuin veden nousunkin takia.  Perjantaina satoi lunta, myrskysi ja pakasti.
Ännu på onsdag torsdag såg det ut så här: vatten överallt, det regnade och vattnet hade stigit också i viken, så isen hade hamnat under vattnet.
Tämä on jo huomattavasti talvisempi maisema
I dag ser det betydligt vintrigare ut.
.Ja aivan kuin Euroopan talous rupeaa hajoamaan, hajoavat rannan jäät kovassa pohjoistuulen paineessa.
Och precis så som den europeiska ekonomin börjar falla sönder, faller även isarna sönder  under den hårda pressen av nordanvinden.
Valtionvarainministeri totesi, että emme enää ole yksin vastuussa omasta taloudestamme vaan meidän talouteemme vaikuttavat muut tekijät Euroopan unionissa.  Ajatus oli varmaan alunperin Suomen liittyessä rahaunioniin, että Suomi voisi saada apua myös taloudellisesti pahan paikan tullen.  Nyt käykin niin, että me joudumme ojentamaan auttavan kätemme monelle muulle Euroopan maalle omasta niukasta toimeentulostamme vielä lisää tinkien. Onhan Suomikin elänyt yli varojensa, koska on velkaantunut. Tulossa on tiukkoja aikoja. Kuinka tiukat,  aika näyttää.
Man kan  bara konstatera, att situationen påverkas av hela EU-området, vi bestämmer inte  själv över vår ekonomi, utan mycket är beroende av hur det går för de andra länderna i unionen. Mycket möjligt, att vår andel av garantipengarna kan ännu stiga i fallet Grekland till exempel.
Nyt, kun voi olla jälkiviisas, voi sanoa, että olisi ollut parempi pysyä poissa rahaliitosta eikä antaa liikaa päätäntävaltaa unionille Suomen talousasioissa. Mielestän meidän pitäisi  pysytellä erossa liittovaltiokehityksestä. Kun itse saa päättää asioistaan, löytyy aina keino ja vaikka ei löytyisikään, olemme siitä itse vastuussa. Pahinta on antaa muille päätösvaltaa maan sisäisiin asioihin. (Onneksi poliitikot ovat tähän mennessä  malttaneet pysyä poissa sotilasliitoista.) Kun toisilla on vaikutusmahdollisuus asioihimme, ei koskaan tiedä, mitä on tulossa.
Så här med facit i handen kan man säga, att det hade varit  bättre för Finland att stanna utanför den monetära unionen.  Jag hoppas bara, att politikerna stoppar utvecklingen mot ett ännu närmare förbund med länderna. Storbritannien håller lyckligtvis sin egen kurs.  
Hoppas våra politiker kan värna om finländsk identitet och inte lämna för mycket av beslutsrätten till Bryssel.

10 kommentarer:

 1. Vintern är här nu!
  Bara att konstatera fakta...vad EU belangar så är det också som det är...jag har nästan resignerat men bara nästan.

  SvaraRadera
 2. Ja, sent omsider kom vintern och faktum är, att på vintern ska det vara vinter en tid åtminstone. EU, ja, man blir deprimerad när man tänker på det. Det låter bra att du inte har resignerat helt! Då finns det något hopp kvar än. (Ids inte skriva mera fast lust hade jag.)

  SvaraRadera
 3. Euroopan tilanne onkuin tämän talven sää. Ajoittain lämmintä ja aurinkoista jo seuraavassa hetkessä lunta- vettä sataa. Kuluu päiviä muutama jo myrsky raivoaa ja kaikenlaisia vaikeuksia tulee ja on tulossa. Jotenki elon kulku tässä maailmassa on kuin olisimme kaikki heikoilla jäillä. Katselemme ympärille kuka auttaa onko kenestäkään pelastajaksi. Uutisia kun katselee niin mieliala laskee ja lehtiä lukiessa tulee vain kysymys, mihinkä olemme menossa. Kaikkea rumaa ja pahoja asioita tapahtuu ja tuntuu ,että enemmistöstä sillä ei ole väliä. Minulle on......

  SvaraRadera
 4. Eipähän tuo tilanne hääppöinen ole. Yritetään pärjätä kuitenkin. Tavallisesti asiat järjestyvät.

  SvaraRadera
 5. Niin se pohjatuuli selätti etelätuulen(lounatuulen) ja talvi tuli.
  Mainio kuvasarja rantaveden jäätymisestä.
  Kaunista alkavaa viikkoa!

  SvaraRadera
 6. Tarina,
  se kävi nopeasti! Kiitos ja toivotan myös mukavaa talviviikkoa!

  SvaraRadera
 7. TeSa,
  Hauskaa, kun pidät siitä!

  SvaraRadera
 8. Man får ju hoppas att det blir ljusare tider, på alla sätt!

  Fina foton av vatten och is.

  SvaraRadera
 9. Tack, Lisbet! Vi väntar på ljusare tider:)

  SvaraRadera