söndag 2 januari 2011

Uusi vuosi 2011

Taas saa opetella uuden vuosiluvun kirjoittamisen. Joulun aika ja vuoden vaihde ovat sujuneet rauhallisessa, kiireettömässä hengessä. Ja todella talvisissa merkeissä, kuten koko maassakin. Uuden vuoden yönä rupesi satamaan lunta, sitä tulikin reilusti ja koko uuden vuoden ensimmäisen päivän tiet pysyivät auraamattomina, vasta illalla myöhään tuli aura, joka sitten putsasi pihankin isommista lumista.
Valo vaan ei riitä vieläkään kuvaamiseen. Tämä kuva on otettu kymmenen aikaan aamulla tänään, jolloin olin käynyt aamukävelyllä ja katselin, kuinka taivaanrannalle kehittyi aamurusko. 
Sitä kesti vartin verran. Sitten taivas vetääntyi harmaaseen pilveen ja harmaana se on sen jälkeen pysynyt. Vähän aikaa sateli luntakin, olin jo siihen mennessä kolannut loput lumet pihasta pois.
Lintulaudalla on kiirettä, yksi mustarastas oli syömässä eikä lähtenyt pois vaikka menin viereen viedessäni siemeniä syötäväksi. Katsoi vain, että mitähän nyt tulee tarjolle. Harmi, kun ei ollut kamera silloin mukana. Mutta olin juuri päättänyt, että enempää kuvia ei kannata ottaa näin vähäisessä valossa.
Puita olen kuskannut sisään ja polttanut joka päivä.  Ilman en osaa enää ollakaan, tulesta leviää niin ihana lämpö huoneeseen.
Koska tulee paljon oltua sisällä, olen tehnyt käsitöitä, siihen tapaan totuin jo ennen joulua, jolloin puikot heiluivat todella ahkerasti. Yhdet pienet villasukat ovat valmistuneet. Lankoja en ole vielä päättänyt. Se on se kaikkein ikävin homma koko sukan valmistamisessa!
Vaihteeksi tekee mieli virkatakin jotakin, etsin jotain kivaa mallia sellaiseen. Lankojakin löytyi.

Löysin kivan mallin  tästä virkkauskirjasta
Tästä virkkauksesta, joka on helppoa pylväitten ja ketjusilmukoitten yhdistelmää, tulee verho (voisi olla pöytäliinakin), ajattelin laittaa saunan ikkunaan. Samanlainen sopisi vaatehuoneen ikkunaan.
Eilen ja tänään on siis sadellut lunta, on harmaata ja pakkasta -1,5 ja viime yön -5 asteen välillä. Katselin Kustaa Vilkunan kirjasta


mitä ennen vanhaan on ajateltu vuoden ensimmäisen päivän säästä. Suojakeli olisi toivottua, sillä silloin tulisi hyvä kesä, ajattelivat vanhan ajan ihmiset. Nyt ei ihan suojaan päästy, vaikkei paljon puuttunutkaan, joten kuinkahan tulee käymään. Eri puolilla Suomea ajateltiin vähän eri lailla myös. Etelässä ajateltiin, että kun on kylmä tammikuu, tulee hyvä kesä, pohjoisessa taas odotettiin hyvää kesää lauhempien talvien jälkeen.
Ennen kaikkea jää mieleen, kuinka paljon uskottiin erilaisiin taikoihin ja tapoihin ja uskomuksiin. Luulisi olevan parempi elää nykyaikana, jolloin vähemmän uskotaan tällaisiin "henkimaailman" asioihin. Nyt mennään enemmän faktojen mukaan, vaikka ei me nykyaikanakaan vielä "täysinoppineita" ollakaan.

Nyt näyttää siltä, että taivas on selkenemässä ja aurinkokin sieltä vielä esiin tulee. Sekin olisi jotain positiivista kansanuskomusten mukaan, varsinkin, jos se olisi tapahtunut eilen!
Joulun aikaa eletään aina Nuutin päivään saakka.

6 kommentarer:

 1. Onpas tosi kauniit villasukat. Ihmeen paljon lunta teilläkin näyttää olevan. Kuntoilua kertyy jo pelkästään lumitöistä ja puiden kannosta, mutta sinä jaksat vielä käydä kävelylläkin :)

  SvaraRadera
 2. Millan, kiitos! Puikkoja on tullut heiluteltua kuten myös lumikolaa! Tänä vuonna on varmasti lumiennätys täällä, ainakin jo tähän aikaan vuodesta. Kuntoilua kertyy hyötyliikunnasta kyllä, mutta kävely aamuhämärissä antaa päivälle hyvän alun.

  SvaraRadera
 3. Mahtava aurinkokuvasarja!
  Minulla ei puikkojen heiluttaminen onnistunu rautalangan väännön jälkeen.
  Mainiota maanantaita!

  SvaraRadera
 4. Tarina, kiitos! Sinä väänsitkin rautalangasta tosi näyttäviä kynttilänjalkoja!

  SvaraRadera
 5. Ihanat sukat! Tänä talvena olen saanut kudottua (tai neulottua) vain muutamat sukat, vaikka tavallisesti niitä valmistuu moninkertainen määrä...

  SvaraRadera
 6. Susanna, kiitos! Tätä mallia neuloin (kudoin) kahdet muutkin lämmittävät villasukat. Talvi ispiroi, vaikka eihän sitä aina ehdi tekemään. Kiva kuulla, että sinäkin olet innostunut neulomisesta kutomisesta!

  SvaraRadera