söndag 30 september 2012

Syrikkä * Buddleja

Iloinen yllätys tänään mennessäni ulos, buddlejani kukkii! Ihanaa! Suomalainen nimi syrikkä, jonka nyt ensimmäsien kerran "kuulen", luen. Katsoin nimittäin kasvisanakirjasta. Sieltä ei muuta selvinnyt kuin että syrikkä (jokin laji) on talvenarka ja otettava sisälle talveksi. Tämän olen istuttanut maahan (siksiköhän sen kesti näin kauan ruveta kukkimaan, kun se on ollut ulkona) Mutta tämän annan olla ulkona kasvupaikallaan talven yli. Saa nähdä, miten käy. Jos se kuolee, on yritettävä uudestaan.
Olen koko kesän tätä odottanut. Näin, että nuppuja oli, mutta epäilin ehtivätkö kukkaan asti, kun näytti syksy etenevän niin kovaa vauhtia.
Helmi- maaliskuussa kylvin siemenet.Taimet istutin ulos kesäkuussa. Mutta se taitaakin olla pensas eikä ruohokasvi. Muistaakseni myös houkuttelee hyönteisiä ja perhosia. Jännittävää tämä puutarhaelämä!


Vanha agapanthukseni kuoli viime talvena, kun jätin sen kasvihuoneeseen talveksi. Pakkasia oli ja pitkä talvi. Sain kuitenkin siemeniä talteen. Nyt on kymmenkunta pikku agapanthusta eli sinisarjaa kasvamassa. Ne on vietävä talvehtimaan alamökkiin, jossa on viileää, mutta ei pakkasta.

Har alltid velat ha buddleja, nu har jag en som blommar ute i trädgården. Det var en stor glädje att se den gå i blom! Det har jag väntat på hela sommaren. Det var en lång process att få den dit. Tittade i växtlexikonet och till min förvåning och  överraskning fick jag veta, att åtminstone ed del av sorter är mycket köldkänsliga och måste tas in för vintern. Men jag tänker ha den här ute och hoppas, att den klarar sig. Agapantusen lämnade jag i växthuset över vintern och den tålde det inte utan var helt död på våren. Men jag tog vara på fröna så nu har jag ett tiotal agapantusplantor, som jag nu, klokare av erfarenheten, tar in för vintern. 

6 kommentarer:

 1. Grattis till att du lyckades få den att blomma innan vintern! Gröna fingrar har du minsann!

  Hoppas du får ha en bra början på veckan! Själv hamnar jag återigen att fara på liten resa... fackliga ärenden. Det är bara att göra det bästa av . Kanske sitta och sticka i tåget. Eller sova :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbet,
   Buddlejan blommar nog av egen livskraft, jag har inte så stor andel i processen. Hoppas du har haft en fin resa. Det låter så mysigt att sitta och sticka i tåget. Om du nu inte har sovit förstås! En fin vecka önskas dig!

   Radera
 2. Sinulla on erikoinen Syrikkä, en ole koskaan kuullut moisesta kaunottaresta. Hienosti kerkesi ennen talvea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sirkkis,
   Aivan viime tingassa! Se oli suuri toiveen toteutuminen minulle! En ole itse aikaisemmin nähnyt syrikkää luonnossa.

   Radera
 3. Buddleja onhyvin kauniisti kukkiva pakkasenarka pensas, kotoisin trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta ja kuolee melko varmasti pakkaseen. Keski-Euroopan leudoilla kasvuvyöhykkeillä(viininviljelysseudut) se kestää maahan istutettuna muutaman asteen pakkasta. Kokemuksia Suomen oloissa kasvatuksesta voisi kysyä Turun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta esim. ohjelmassa "Kysy Kasvilta",sivulta yle-Turku , mistä löytyvät myös tarkemmat tiedot ja seuraavat läheysajat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna,
   Kiitos tiedoista, olin jostain syystä vain luullut, että syrikkä on perenna, ei missään nimessä pensas! Nyt kun olen katsellut siementilausteni historiaa, näen, että syrikkä on jo talvehtinut yhden talven yli ulkona! Olin kylvänyt sen jo viime vuonna!!

   Radera