tisdag 29 november 2011

Odotusta ja orpoja orvokkeja

Lauhat tuulahdukset jatkavat meidän hellimistämme. Ei tietoakaan mistään talven tulosta tai joulun lähestymisestä. Mikä onkin ihana asia. Saa kerrankin vaipua omaan ja ympäristönsä synkkyyteen ja nuutua rauhassa luonnon mukana. Nuutua, kuihtua, mennä itseensä, rauhoittua. Ja uskoa ja toivoa, että tästä vielä uusi kevät koittaa.
Olinkin ulkona aamusta lähtien, puutarhassa voi hyvin kaivaa ja kärrätä multaa. Vapautin yhden morsiusangervon rönsyilevistä klematiksista ja villiviinistä. Ehkä helpompi kurittaa niitä, kuin olisi siirtää angervoa, jolla jo on isot juuret. Sen vieressä kasvava onnenpensas (forsythia) oli kokenut saman kohtalon ja päästin senkin vapaaksi kiipeilevien kasvien painolastista. Nyt niillä on vapaata ilmaa, valoa ja kasvutilaa odottaa kevään koittamista.
Tartuin myös haasteeseen, jonka olin itselleni antanut. Nimittäin, että teen jonkinlaisia asetelmia talveksi ja jouluksi rapuille.
Yksinkertainen on kaunista. Ehkä vielä keksin jonkin väriläiskän kumpaankin ruukkuun. Ruukkujen sisällä on kiviä, jotta myrskyt eivät vie niitä mennessään. Ruukut pysynevät paikallaan, sisältö saattaa lentää taivaan tuuliin, jos kova myrsky tulee.
Takaportaille myös. Siellä ruukut saavat seistä maassa. Voi ne kyllä myrsky siitä mukaansa tempaista. Kolmaskin on kuvan ulkopuolella, ehkä siirrän sen tuohon keskelle.

Det är väntans tider vi lever i, väntan på julen,  vintern, snön.
Ett litet prov på vad man kan åstadkomma med små medel, som ingenting kostar. Jag hade tänkt  göra någonting till trappans prydnad. Så här blev det, vet inte om det är till prydnad eller vad, men grönt är det i alla fall. Övre bilden är framsidan, nedre från baksidan.

Kulkiessani ohi huomasin nämä pienet orvokin kukkaset, jotka ovat ilmestyneet tien varteen. Ne ilmestyvät aikaisin keväällä, lienevät tuoksuorvokkeja. Jos klikkaat kuvaa suuremmaksi, näet ainakin  kolme orvokkia orpona syyslehtien keskellä.

Luktvioler, som annars börjar blomma tidigt på våren, har tagit miste om tiden.

8 kommentarer:

 1. Ja, det är mycket som tar fel på årstider just nu.
  Skönt är att man kan ta vara på och göra vackert av utan extra kostnad. Så skall det ju vara...av egen kraft och glädje.

  SvaraRadera
 2. Ihania metsäorvokkeja. On ollut suotuisaa niille, tarpeeksi kosteutta. Meillä on vielä maa valkea ja karmean kylmä tuuli.

  SvaraRadera
 3. Talven tulosta ei meilläkään ole tietoa.
  Kyllä havut pysyvät sitten paikallaan,jos sattuu pakkaskelit joskus tulemaan.
  Noihin koivunoksiinhan voi jouluki laittaa muutaman joulupallon tahi kulkusen.
  Antoisaa adventinaikaa!

  SvaraRadera
 4. Karin,
  Positivt ändå, att det inte har kommit någon snö ännu. "Av egen kraft och glädje", det var fint sagt:) Bort med alla måsten, som dödar glädjen!

  SvaraRadera
 5. Sirkkis,
  sää on ollut suotuisa kasvamiseen myöhään syksyyn. Pidän tästä kosteasta, pimeästä, tuulettomasta syksyn säästä. Kun tulee lunta, tulevat kylmät tuuletkin, vai oliko se päinvastoin:D Nyt aamulla on +6 reilusti täällä.

  SvaraRadera
 6. Tarina,
  Te olette sitten saaneet nauttia pitkästä syksystä myös:) Jotain sellaista pitäisi keksiä mukaan ripustettavaksi oksille, täytyy tutkia varastoja. Kiitos, samoin sinulle!

  SvaraRadera
 7. Kivahan syysastelmia tehdä, eivät heti lumihuntuun peity. Eilen meillä talven tuntua, enää ei.
  Aikamoinen tuuletus maisemissamme viime viikonloppuna. Minunkin havut ruukuista lennelleen tontin ulkopuolelle, en etsinnöitä huolimatta reviiriltäni löytänyt.Kynttilälyhdytkin oli saaneet kyytiä, kuitenkin terassikaiteen alta löytyi.
  Havukransseja pitäis saada aikaiseksi. Hyvät sinulle!

  SvaraRadera
 8. SinikkaHelena,
  Olipas aika tuuletusta teillä päin! Havukranssit pysyvät paremmin paikoillaan:) Hyvät samoin sinulle, kiitos!

  SvaraRadera