måndag 13 maj 2013

Kasveja, kirjoja ja musiikkia

Kevät edistyy kohisten, melkein kuulee ja näkee, kuinka silmut kasvavat ja taimet venyvät. Yhä uusia kasveja ja kukkia tulee esiin, vanhoja tuttuja edellisvuosilta. Yksi yrteistä, oregano- mäkimeirami, on eräs parhaimpia puutarhakukkijoita, kestävä, vaatimaton, kaunis, hyväntuoksuinen ja houkuttelee lentäviä ötököitä ja perhosia. Lehtiruusukkeita on kasvamassa, kukkia voi odottaa vasta heinäkuussa.
http://www.jarvikyla.fi/yrtit/?tuote=oregano
Näyttää olevan hankalaa löytää luotettavaa tietoa tästä kasvista.

Olen saanut nauttia musiikista (kiitos YouTuben), tällä kertaa Charles Aznavourin. Hänhän on ranskalainen, oikeammin armenialainen kestosuosikki. Vielä viime kuussa hän esiintyi television puheohjelmassa (Ranskassa), 89-vuotiaana (synt. 1924), yhä pilke silmissään. Esiintynyt hän on ainakin vielä viime vuonna, siis laulanut. Minusta ääni vain on parantunut vuosien varrella. Hänen on täytynyt elää kurinalaista elämää, pysyäkseen noin hyväkuntoisena ja energisenä. Tietenkin vuodet näkyvät ulkonäössä, tukka on harmaantunut, mutta ei ole liikakiloja ja kyky liikkua on tallessa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Aznavour


Ihailen tätä pientä (vain  160 cm) suurmiestä, hänen pitkää ja menestyksekästä uraansa esiintyvänä taiteilijana. Silloin, kun muut ikäiseni kuuntelivat Beatlesia, minä kuuntelin Aznavouria, joten olen pitkän linjan fani. Hän on muuten esiintynyt useimpien ns suurten laulajien kanssa (mm Placido Domingon, mitä ei hetimiten uskoisi), mikä mm kertoo hänen vankasta asemastaan chanson-laulajana. Itse asiassa artikkelissa kerrotaan, että itse Edith Piaf "löysi" hänet. Jostain olen lukenut, että hänellä (A:lla) oli kova halu päästä esiintymään jo hyvin nuorena, mutta ns "asiantuntijat" eivät nähneet mitään mahdollisuuksia hän ulkomuotonsa takia jo, hän oli pieni esiintyväksi taitelijaksi, heidän mielestään ei muutenkaan edustavan näköinen  eikä hänellä heidän mukaansa ollut laulunääntä eikä hän osannut laulaa... Niin väärässä voivat "asiasta perillä olevat tahot" olla. Mutta kun nyt kuuntelee hänen  Mourir d`Aimer, Yesterday When I was young, A La Mama, Hier Encore voi vain ihailla hänen musiikkiaan. Sen ovat tajunneet miljoonat ihailijat ympäri koko maailman.
Vielä yksi googlen kuva Aznavourista.


Olen saanut luettua, kahlannut läpi Yrjö Kokon kirjan Sudenhampainen kaulanauha (1951).  Aikanaan se oli varsinainen luonnonsuojelijoiden peruskirja, joka kertoo erään etelän miehen ja hänen poikansa asumisesta Lapissa yhden talven yli, heidän tutustumisestaan Lapin alkuperäisasukkaisiin ja heidän elämäänsä.Ei ollut kännyköitä, ei tietokoneita ja laajakaistoja, ei autostradoja eikä kauppakeskuksia silloin, vaan yksinkertaista elämää yksinäisyydessä  vaatimattomassa hirsimajassa lähikylän kauppiaan toimittamien tarvikkeiden turvin. Täysin erilaista elämää kuin nykyään.

8 kommentarer:

 1. Musiikki jota Aznavouri esittää on minullekin mieleistä. Olen nähnyt tv 'ssä ulkoilmakonsertin jossa hän lauloi jonkun suuren tenorin kanssa en muista kuka oli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sirkkis, onneksi on YouTube nykyään olemassa, saa hakea just sitä mitä haluaa. Ajatella, että hän täyttää 89 tässä kuussa ja on lähdössä vielä kiertueelle Santiagoon ja olikohan Buenos Airesiin. Hän on tehnyt noin 800-1000 kappaletta lauluja ja esittää niitä ranskaksi ja espanjaksi etupäässä. Kiva kun sinäkin tykkäät:)

   Radera
 2. Meiramit ja oreganot löytyvät perusteellisesti käsiteltynä Henriette`s Herbal Homepage´lta, www.henriettesherbal.com.
  Charles Aznavourin "Natalie" on ikiihana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos vinkistä Anna, siellä tuntuu olevan paljon tietoa yrteistä. Kiva juttu:) Sitävastoin en ole löytänyt Aznavourin esittämänä yhtään Natalieta. Gilbert Becaud`n hittinä (aikoinaan) kyllä. Ch.A. esittää enimmäkseen omia laulujaan. Mutta tuo Natalie on iki-ihana laulu!

   Radera
 3. Tuo Suden hampainen kaulanauha kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta opukselta.
  Aurinkoista viikonlopun aattoa !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tarina, se on mielenkiintoinen. Siinä tutustuu myös lappalaisten (entisiin?) elämäntapoihin, tai saamelaisten nykykielenkäytöllä. Kiitos samoin Sinulle aurinkoista viikonloppua:) Näyttää toteutuvan.

   Radera
 4. Nathalie-Charles Aznavour-Video Dailymotion löytyy www.dailymotion.com/.../xcoqba-nathalie-charles-a...
  tai
  Charles-Aznavour-Nathalie www.yuoutube.com/watch?v=07mkjhpQr1a
  ynnä useita muita versioita muilla sivuilla. Kuuntelin vain tuon ensimmäisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos, Anna, vinkeistä, mutta en löytänyt Aznavourin esittämää Natalieta ym osoitteista.

   Radera